אתם יושבים בתור בקופת החולים, ולפתע חשים כאילו כולם בוהים בכם. אנשים מדברים ביניהם, מתלחששים ואתם בטוחים שהם מדברים רק עליכם, אולי לועגים. להראות בציבור נראה כמו חלום רחוק, ובדרך כלל אתם חשים קוצר נשימה עד למצב של חרדה וחוסר נוחות בסיטואציות בהם אחרים נפתחים, מתקשרים ובונים קשרים ארוכי טווח. אם כל התופעות הללו נשמעות לכם מוכרות כנראה שאתם סובלים מתופעה נפוצה המכונה "חרדה חברתית". החדשות הטובות הן שכיום ניתן לפתור את הבעיה בטיפולים שונים, חלקם בקבוצה, ולהפחית משמעותית את תסמיני החרדה. כיצד תבחרו קבוצה להתמודדות עם חרדה חברתית?
שלבי פתרון בבחירת קבוצה להתמודדות עם חרדה חברתית
שלב 1 – הכרה בבעיה
השלב הראשון בכל התמודדות עם בעיה הוא ההכרה בבעיה עצמה. כאשר אתם מזהים את הסימנים השונים המעידים כי אתם סובלים מחרדה חברתית, עשיתם את הצעד הראשון בדרך לפתרון. קראו מחקרים העוסקים בהפרעה זו, ונסו לזהות האם אתם ביישנים או שמדובר בקצת יותר.
שלב 2 – איתור קבוצות תמיכה
בכל עיר בארץ תוכלו למצוא מגוון רחב של קבוצות המיועדות לטיפול בחרדה חברתית. חלקן משתמשות בטכניקות שונות על מנת לטפל בתופעה, באמצעות סוגי אומניות, באמצעות טיפול בבעלי חיים ביחד, באמצעות משחקי דרמה ותיאטרון. מצאו את הקבוצות השונות באזור מגוריכם ובדקו לאילו פעילויות אתם מתחברים.
שלב 3 – הגיעו למפגש ניסיון
מרבית הקבוצות מציעות מפגש עם הצוות המטפל, ואף פגישת ניסיון בה תוכלו להתבונן בפעילויות הקבוצה ולקבל עליהן מידע נוסף. לעתים תבקרו במספר מקומות על מנת למצוא את הקבוצה המתאימה לכם ביותר. גם אם בתחילה תחושו פאניקה מסוימת בסיטואציה החברתית, דעו כי תחושה זו תחלוף בהדרגה. שהרי… בדיוק לשם כך הגעתם לקבוצה.
שלב 4 – המשיכו בטיפול עד שתגלו כי החרדה פוחתת
המפגשים הראשונים בקבוצה הם רק תחילת הדרך. התמידו והגיעו למפגשים עד שתגלו שאתם יכולים להגיע למסעדה, לעמוד בתור ללא חשש ואולי גם להפוך בעתיד למרצים בפני קהל – כל זאת ללא התחושה המעיקה שמלווה את החרדה החברתית.
טיפים והמלצות
- נסו ללמוד מעט על נושא החרדה החברתית- תוכלו למצוא מגוון רחב של הרצאות באינטרנט, ספרים אלקטרוניים ובלוגים של סובלים מהפרעה זו. הידיעה שאתם לא לבד, ואינכם היחידים שסובלים מהפרעה זו בדרגות שונות מעצימה ומסייעת להתמודד עם הבעיה.
- נסו למצוא קבוצות המנוהלות על ידי צוות מומחים פתוח וקשוב, המומחה בתחום זה, ובעל וותק וניסיון בסיוע לאחרים בבעיה זו.
- אל תכריחו עצמכם להגיע לכל מפגש, אך עם זאת נסו להתמיד ולהמשיך בדרך עד שתגיעו למצב כי סיטואציה חברתית כבר אינה נראית כה מאיימת.
קישורים שימושיים
- התמודדות עם חרדה: מה לעשות ומה לא לעשות כשהיא עולה?
- חרדה חברתית באתר ויקיפדיה
- על חרדה באופן כללי באתר ויקיפדיה