צו הפטר הוא מושאו הנכסף של פושט הרגל, משום שלאחר הינתנו, פושט הרגל משוחרר מחובותיו ומגבלותיו, והוא חופשי לצאת לשלב חדש בחייו. מכיוון שצו ההפטר מבטל את שאריות חובותיו של פושט הרגל, יש להליך תקנות ונהלים, על מנת שלא ישמש דרך נוחה להימנע מתשלום חובות. לפניכם פירוט מתומצת, על השלבים לקבלת צו הפטר בהליך פשיטת רגל.
שלבים בדרך לקבלת צו הפטר
שלב ראשון – בקשו הכרזה על פשיטת רגל
רק מי שהוכרז כפושט רגל יכול לבקש צו הפטר, בקשה להכרזה על פשיטת רגל תתחיל את התהליך, שבסיומו יוכרז החייב כפושט רגל, וינוסח הסדר תשלומי חובות מפורט ומחייב.
שלב שני – עמדו בהסכמים ושלמו את החובות
עם הכרזתך כפושט רגל, מתחילה תקופה בה אתה נדרש לתשלום חובות במידה שבית הדין החליט שהיא אפשרית עבורך. עליך להקפיד לעמוד בכל הדרישות וההגבלות שחלות עליך מתוקף פשיטת הרגל למשך תקופה של מספר שנים.
שלב שלישי – בקשו הפטר
לאחר מספר שנים בהן מילאת את כל דרישות הסכמי פשיטת הרגל, אתה רשאי להגיש בקשה להוצאת צו הפטר. בשלב זה כדאי לבחור עורך דין מומחה לפשיטת רגל, שידריך, ילווה אותך, ויגיש עבורך את הבקשה. את בקשת ההפטר יש להגיש לבית הדין שדן בבקשת ההכרזה על פשיטת הרגל שלך. אם עברו ארבע שנים מיום הכרזת כונס הנכסים עליך כפושט רגל, או ששילמת לפחות 30% מחובותיך, יש סיכוי סביר שתקבל הפטר חובות. חשוב להבין כי החלטת בית הדין בעניינך תושפע מכנות מעשיך, מעמידתך בהסכמים, ומנכונותך לפעול למען מימוש נכסים שייתן בידי כונס הנכסים כסף נזיל לתשלום החובות.
שלב רביעי – הגיעו לדיון בדבר הענקת צו ההפטר
לאחר הגשת הבקשה, והגשת כל המסמכים הנדרשים, יקבע מועד לדיון, והדבר יובא לידיעת כל הנושים לפחות 14 יום לפני מועד הדיון. בדיון יוחלט האם להעניק לחייב צו הפטר מיידי, להתנות את צו ההפטר בעמידה בתנאים מסוימים, לתת צו הפטר דחוי, או לשלול את הבקשה. הדרך בה התנהלת בזמן שחלף ממועד הכרזתך כפושט רגל, ועד בקשת צו ההפטר, תשפיע על החלטת בית הדין לגבי צו ההפטר. עליך לעמוד בהסכמים, לשתף פעולה עם כונס הנכסים, ולהתנהל ביושרה מול הרשויות והנושים.
טיפים ואזהרות
- בכדי שיהיה לך סיכוי טוב לקבל הפטר חובות, פנה לעורך דין מומחה בפשיטת רגל.
- לאחר קבלת צו הפטר, פושט הרגל מחויב להמשיך לעזור לממש נכסים שברשותו על מנת להשיב כסף לנושים. הימנעות מסיוע בכך יכולה להביא לשלילתו של הצו.
- להתנהלותו של החייב השפעה על החלטת בית הדין בבקשת ההפטר, לכן חשוב להקפיד על מילוי כל תנאי הסכם פשיטת הרגל, וניהול תקין של ספרי החשבונות של העסק.
קישורים מועילים
- משרד המשפטים – הכונס הרשמי, צוו הפטר
- ויקיפדיה – ערך צו הפטר