ראיון עבודה הוא אחת הסיטואציות המלחיצות שאנחנו נתקלים בהן – ובפרט כאשר מדובר בעבודה אותה אנחנו מאד רוצים להשיג. זה לא מפתיע – הראיון מתקיים לרוב בסביבה רשמית, יש להגיע אליו לבושים בהתאם אך לא להגזים לשום כיוון, המראיינ/ת עשוי/ה להיות אנטיפט/ית, ויתכן שישאלו אותנו שאלות שאיננו מוכנים להן ולא נדע מה לענות. לרוב, בראיון עבודה אנחנו גם נדרשים על עצמנו: מי אנחנו, במה עסקנו קודם, מהי ההשכלה שלנו ותחומי המומחיות שלנו ועוד – ולא כולם מיומנים בלהציג את עצמם בצורה מרשימה. אז כיצד ניתן להתכונן לראיון עבודה? קריאת השלבים הבאים עשויה לעזור לכם. בהצלחה!
השלבים להתכוננות לראיון עבודה:
שלב 1:
עשו שיעורי בית. קראו על מקום העבודה הפוטנציאלי באתר החברה (אם יש לה כזה) ובמקורות אחרים באינטרנט. נסו לחפש כל בדל מידע – גם ברשתות חברתיות כמו פייסבוק ולינקדאין. ידע הוא כוח! באמצעות מידע זה תוכלו לשאול שאלות רלוונטיות בראיון.
שלב 2:
התלבשו בהתאם. ראיון עבודה הוא לא המקום להגיע אליו עם כפכפים, ג'ינס קרוע או חצאית מיני קצרצרה. התלבשו באלגנטיות, בבגדים מאופקים שהולמים אתכם וגורמים לכם להיראות מרשימים.
שלב 3:
הגיעו בזמן! בשום פנים ואופן אל תאחרו לראיון עבודה – זה עושה רושם גרוע מאד. תכננו את הגעתכם כך שתגיעו 10-15 דקות לפני הזמן, ליתר ביטחון. כך, גם אם יהיו עיכובים בלתי צפויים, עדיין תגיעו בטווח זמן סביר. ואם בכל זאת אתם רואים שאתם עומדים לאחר, התקשרו להודיע על כך, והתנצלו על האיחור מיד עם כניסתכם לראיון.
שלב 4:
הכינו מראש שאלות אותן תשאלו בראיון. לא רק שאלות על השכר, שעות העבודה והתנאים הסוציאליים (למרות שאלה שאלות חשובות שתמיד כדאי לשאול), אלא גם שאלות על החברה עצמה, על התפקיד, על פרוייקטים ששמעתם/קראתם שהחברה מבצעת וכו'.
שלב 5:
כדי להותיר רושם טוב בסוף הראיון, סיימו אותו באמירת תודה למראיינ/ת, בלחיצת יד ובחיוך.
טיפים ואזהרות:
- אל תשמיצו את מקום העבודה הקודם שלכם במהלך הראיון. זה יותיר על המראיינ/ת רושם שלילי.
- היו מודעים לשפת הגוף שלכם: צרו קשר עין, חייכו, הניחו את המרפקים על השולחן ורכנו קדימה – זה מביע התעניינות ומעורבות. אל תשלבו ידיים על החזה ותישענו לאחור – זה מביע ריחוק, סגירות ואדישות.
- כדי לתרגל את הסיטואציה, ניתן לערוך סימולציות לראיון עם חבר טוב או בן משפחה.