חל חיוב על כל אזרח ישראלי אשר מתגורר בחו"ל, לנקוט בהליך הסדרת מעמד צבאי בהגיעו לגיל 16 וחצי ולא יאוחר מגיל 17. במסגרת התהליך, עליו ליידע את שלטונות הצבא בנושא ולהגיש בקשה לגבי דחיית השירות הצבאי או לצורך קבלת פטור מלא ממנו. חשוב לציין כי חוק השירות הסדיר, חל על כל גבר אשר נמצא כשיר לשירות, אשר גילו הוא בין 18 ל-29 וכל אישה אשר גילה הוא בין 18 ל-26. במקרים בהם חובה זו לא מולאה, ולא בוצעה מצדם פעולה על מנת להסדיר את המעמד הצבאי, הדבר נחשב כעבירה פלילית, והעובר על החוק, צפוי להליכים משפטיים.
שלבי הליך הסדרת המעמד הצבאי
שלב ראשון: מילוי טופס ייעודי
השלב הראשון בתהליך, יהיה מילוי טופס ייעודי בשם טופס לרישום/ דחיית התייצבות לשירות ביטחון לאזרחים ישראלים אשר שוהם בחו"ל. הטופס ניתן להורדה דרך רשת האינטרנט, אך ניתן למלא אותו גם בקונסוליה.
שלב שני: הגעה לקונסוליה
לצורך הסדרת המעמד הצבאי, על מגיש הבקשה (אשר קרוי גם מלש"ב – מועמד לשירות ביטחון) להגיע לקונסוליה, כאשר מדובר במלש"ב שהינו קטין (מתחת לגיל 18), עליו להגיע לפגישה עם אחד מהוריו. יש להציג בפגישה דרכונים ישראלים וזרים, הן של מגיש הבקשה והן של הוריו – על הדרכונים להראות את פרק הזמן מהולדתו של מגיש הבקשה עד למועד ההתייצבות בקונסוליה – כך שבמקרה ולאחד ההורים או למלש"ב הונפק דרכון חדש במהלך אותה התקופה, עליו להציג גם את הדרכון הישן .
שלב שלישי: קבלת התשובה
במקרים בהם התשובה תהיה חיובית, ותתקבל החלטה לדחות את שירותי הצבאי של מגיש הבקשה, יוענק למגיש הבקשה מעמד של "בן מהגרים", כמו כן, הנציג הדיפלומטי, יציג בפניו את התנאים השונים אשר חלים עליו לגבי פרקי הזמן המוקצב לביקורים בישראל.
טיפים ואזהרות
• אי הסדרת המעמד הצבאי, עלול לגרום להכניס את המלש"ב למצבים לא נעימים ואף מורכבים, בעת הגעה לישראל. הוא עלול להתמודד עם סירוב לחידוש או הארכה של הדרכון, עם משפט צבאי, רישום פלילי ואפילו מעצר.
• חשוב להיות מודעים לכך כי צה"ל עלול לראות בחומרה רבה מלש"ב אשר משתמש מהשירות הצבאי, ולכן, חשוב מאוד להיעזר בשירותיו של עורך דין צבאי מקצועי, ואף להקפיד ולבחור אותו בקפידה.
• נהוג להתייחס להגדרות שונות של מלש"ב אשר חשוב להיות מודעים להבדלים ביניהם: יליד חו"ל – אזרח ישראלי שנולד בחו"ל ובעת לידתו אחד מהוריו החזיק ברשותו אזרחות ישראלית, ההגדרה רלוונטית רק למי שהתגורר כל חייו בחו"ל. בן מהגרים – אזרח ישראלי שהיה בעבר תושב ישראל ועבר לחו"ל יחד עם הוריו לפני הגיע לגיל 16. בן שליחים – משל"ב אשר שוהה בחו"ל עקב כך שאחד מהם מייצג גוף ממשלתי כלשהו באותה המדינה.
• חשוב להיות מודעים לכך כי מי שלא הוכר כבן מהגרים או כיליד חו"ל – לא יהיה זכאי לדחיית השירות ועליו לחזור ארצה ולהתייצב לשירות הצבאי.