דיור מוגן מאפשר המשך חיים אקטיבי ופורה עבור קשישים בדרגות תפקוד שונות, ובחירה נכונה של מסגרת הדיור המוגן תתרום רבות לאיכות חייו של הקשיש. לפניכם מדריך המסביר איך לבחור דיור מוגן.
שלבים בבחירת דיור מוגן
שלב ראשון: הגדרת הצרכים
שלב זה מורכב משני חלקים:
- הגדרת הצרכים על פי מצבו של הקשיש – האם מדובר בדיור מוגן לעצמאיים, בדיור מוגן למי שזקוק לעזרה בפעולות יומיומיות, או בדיור עבור מי שזקוקים לטיפול והשגחה מלאים. קיימים בתי דיור מוגן המציעים אפשרויות דיור שונות, בהתאם למצבו של הקשיש, ובכך מאפשרים לאדם להתחיל בתור דייר עצמאי, בידיעה שאם חלילה מתדרדר מצבו, יוכל לקבל את הטיפול המתאים תחת אותה קורת גג.
- הגדרת הצרכים על פי העדפותיו של הקשיש: האם מעדיף סביבה כפרית או עירונית, מוסד גדול או מסגרת קטנה יותר בעלת אופי ואווירה משפחתיים, ועוד.
בשלב זה כדאי גם להגדיר את מיקום הדיור המוגן, כך שיהיה קרוב למשפחה, בכדי שניתן יהיה לבקר את הקשיש באורח סדיר, ולשמור איתו על קשר יום יומי.
שלב שני: סקר שוק
לאחר שהגדרתם קריטריונים, צאו לחפש מוסדות מתאימים. הקפידו לוודא שהמוסדות בעלי רישיון הפעלה, וכי הם מספקים שירותי הסעדה, שירותים רפואיים, ופעילויות פנאי באיכות גבוהה. נסו לקבל רושם כללי לגבי המוסד מן הפרסומים, ומהדרך בה נענתה וטופלה פנייתכם. השוו מחירים, חפשו מידע על המוסד ברשת, ואף בקרו בעצמכם במוסדות הנראים לכם מתאימים. צמצמו את רשימת המוסדות לשלוש אופציות אפשריות, בהתאם להתרשמותכם מן היחס, האווירה, השירותים, ורמת התחזוקה.
שלב שלישי: ביקור בשטח
צאו לסיור בשלושת המוסדות הנבחרים, הפעם יחד עם המועמד למעבר לדיור המוגן. קחו את הזמן הדרוש על מנת שתוכלו להתרשם מן המתחם, מאזורי הפנאי, מן המגורים, מן הצוות והדיירים, מן התחזוקה, השירותים הרפואיים, ומהפעילויות והשירותים מהם נהנים הדיירים. זו ההזדמנות לשוחח עם הדיירים, ולהתרשם מחוות הדעת שלהם על המוסד ושירותיו.
שלב רביעי: בחירה
זהו, הגעתם לרגע המכריע, בידכם כל הנתונים, ומה שנותר הוא לבחור את הדיור המתאים ביותר, שממנו התרשמתם לטובה, ושאותו מעדיף הקשיש.
טיפים ואזהרות:
- חשוב להקפיד לבקר את הקשישים על בסיס קבוע כמה פעמים בשבוע, ועדיף יום יום, בכדי שלא ירגיש בודד ונשכח, וכן בכדי שתוכלו להשגיח כי הוא זוכה לטיפול נאות.
- בעבר קשישים העוברים לדיור מוגן התבקשו למכור את דירתם, כיום רוב המוסדות מסתפקים בשעבוד הדירה, ולכן זכרו שאינכם חייבים למכור את דירתו של הקשיש.
- כשאתם עורכים השוואת מחירים, בדקו בנוסף לתשלום הראשוני את עלויות האחזקה השוטפות בעתיד, וכן את העלויות במידה וחלה התדרדרות במצבו של הקשיש.
קישורים רלוונטיים: