אם אתם מנהלים עמותה או רוצים להקים עמותה, סביר להניח כי אתם מעוניינים להיתמך על ידי מוסדות הממשלה, הרשויות וכן גם לקבל תרומות מגורמים פרטיים שונים. כדי לקבל את הכספים האלו, עליכם להוציא אישור ניהול תקין לעמותה מרשם העמותות.
האישור הזה הוא הבסיס להתנהלות העמותה, וכשיש לכם אותו, המשמעות היא שאתם מתנהלים לפי דרישות החוק בכל הנוגע לניהול עמותות וכן שאתם אכן משתמשים בהכנסות שלכם כדי לבצע את מטרות העמותה. שימו לב – רק עם האישור הזה תוכלו לבקש תרומות ממוסדות ממשלה!
אז איך מוציאים אישור ניהול תקין לעמותה? המדריך הבא יסביר לכם כל מה שאתם צריכים לדעת על הוצאת האישור!
שלבי הוצאת אישור ניהול תקין לעמותה
שלב 1: כתיבת הדוחות הכספיים
את השלב הראשון מבצעים עם סגירת השנה בהנהלת החשבונות, וכשיש לכם את כל הנתונים והפרטים אודות ההתנהלות העמותה באותה השנה. עליכם להגיש מסמכים כמו דוח כספי הכולל את מאזן ההכנסות וההוצאות, דוח מילולי הכולל בין היתר את פירוט שמות חברי הועד וועדת הביקורת, שמות חמשת מקבלי השכר הגבוה בעמותה, שמות תורמים ועוד. המסמכים האלו צריכים להיכתב על ידי רו"ח העמותה.
שלב 2: פרוטוקול אסיפה כללית
לאחר שנסגרו ונכתבו כל המסמכים החשובים הדרושים לקבלת אישור ניהול תקין לעמותה, יש לכנס אסיפה כללית, במהלכה דנים בדוחות אלו. במהלך האסיפה, על חברי הועד לעבור על הדוח הכספי והמילולי שנערך על ידי רואה חשבון, לאשר אותם ולחתום עליהם. הדוחות האלו צריכים להיחתם בידי שני חבר ועד.
שלב 3: המלצת ועדת ביקורת או גוף מבקר
אחרי כינוס האסיפה, יש לקבל המלצה לגבי הדוח הכספי והמילולי. חוות הדעת של ועדת הביקורת צריכה להיות מפורשת – האם הועדה ממליצה לאשר או לא לאשר את הדוחות. ההמלצה צריכה להיות חתומה על ידי חבר ועדה או גוף מבקר.
שלב 4: שליחת המסמכים באופן מקוון
אחרי שהדוחות קיבלו את כל האישורים, יש להגיש את המסמכים עד המועד שנקבע בחוק – ה-30 ביוני, בשנה שלאחר שנת הדוח, וכן לשלם את האגרה השנתית. את המסמכים יש להגיש במערכת המקוונת בלבד, ולהמתין לאישור רשם העמותות. האישור יתקבל עד שלושה חודשים מיום ההגשה.
טיפים ואזהרות לגבי אישור ניהול תקין
- שימו לב – האישור תקף לשנה בלבד, ויש לקבל את האישור הזה בכל שנה!
- האישור ניתן לעמותות שקיימות במשך שנתיים. אם טרם מלאו שנתיים של פעילות רצופה, אתם יכולים להגיש בקשה לקבלת "אישור על הגשת מסמכים", אישור שיעזור לכם לקבל הטבות שונות כמו זיכוי ממס על תרומות.
- אם אתם מגישים את הבקשה בפעם הראשונה, יש להוסיף נתונים נוספים כמו הצהרה על תחילת פעילות, אישור פתיחת חשבון בנק והצהרה על נסיבות הקמת העמותה.
לינקים שימושיים
- אישור ניהול תקין לעמותה באתר הממשלתי
- הנחיות לקראת הגשה מקוונת של בקשות לניהול תקין