בשנים האחרונות אנו רואים יותר ויוצר מוצרי כוסמין אשר נמצאים על המדפים שלנו. אין זה סוד שמוצרי כוסמין טומנים בחובם עשרות יתרונות בריאותיים ותזונתיים אשר יכולים להשפיע רבות על התנהלות היום יום שלכם.
אם הגעתם לפה סביר להניח שיצא לכם לשמוע לא מעט על לחם כוסמין ומוצרי כוסמין למיניהם, אך יחד עם זאת – מה אתם באמת יודעים עליהם? החלטנו לעשות לכם מעט סדר.
זה הזמן להכיר אותה: חיטת כוסמין
כאשר אנחנו מדברים על כוסמין אנו מדברים על דגן אשר מגיע אלינו ממשפחת החיטה, חיטת כוסמין הינה חיטה אשר לא עוברת שום תהליך עיבוד כמו החיטה אותה כולנו מכירים מה שנותן לה את האפשרות לשמור על הערך התזונתי שלה באופן מושלם.
כמו כן, מאחר ואינה עוברת שום עיבוד חיטת כוסמין מתעכלת בצורה טובה הרבה יותר מן החיטה המוכרת לכולנו. באותה נשימה חשוב לציין שכוסמין מכיל גלוטן מה שעלול להוות מכשול קטן עבור צליאקים.
כוסמין: יתרונות רבים לו
אנחנו פוגשים את הכוסמין בסופר כמעט בכל מקום – לחמניות כוסמין מלא, לחם כוסמין ואפילו ניתן למצוא וופלים אורגניים אשר מבוססים על גבי כוסמין. מה גורם לעולם כולו להסתער סביב אותו דגן ומה הם היתרונות שלו?
כוסמין בעל אחוז גבוה של חלבון – כוסמין מלא מכיל כ – 14% חלבון, מה שהופך אותו לאחד הדגנים המהווים מקור טוב לחלבון. לצורך ההשוואה, הלחם המסורתי אותו אנחנו מכירים מכיל 7-9% חלבון, שיפון מלא מכיל כ – 8% וחיטה מלאה 13%.
טבעוניים רבים רואים בכוסמין כמעין "מפתח מאסטר" והוא משמש כתחליף לבון טבעוני איכותי ממש כמו שיבולת שועל וסייטן.
תורם לתהליך העיכול – כוסמין הוא דגן בעל מספר רב של סיבים תזונתיים, מה שהופך את כל תהליך העיכול שלו לקל הרבה יותר. אם נרד למספרים אנחנו נגלה שכוס כוסמין אחת מכילה כ – 30% מכמות הסיבים התזונתיים שאדם בוגר צריך לאכול וכ-50% מכמות הסיבים אותם צריכים לצרוך ילדים.
רגישים מעט לחיטה: יש פיתרון עבורכם – כמו כל הדגנים גם דגן העל העונה לשם כוסמין מכיל גלוטן. אך יחד עם זאת, כמויות הגלוטן אותן הוא מכיל הן קטנות משמעותית מאלו שניתן למצוא בשאר החיטות. חולי צליאק אולי לא יוכלו לצרוך אותו אך יחד עם זאת אנשים הסובלים מרגישות לחיטה יוכלו למצוא בכוסמין נחמה לא קטנה.
תורם למערכת החיסונית ואף מחזק אותה – בכוסמין אנחנו יכולים לראות מספר רב של רכיבים אשר יכולים לתרום למערכת החיסונית שלנו, אחד מן המרכיבים האלו הוא התיאמין. התיאמין הוא שחקן הרכב במערכת החיסונית ותורם לתפקוד המערכת והפעלת המנגנונים בגוף. אגב, יש מחקרים רבים הקשורים בין תיאמין לבין טיפול במצבים של סטרס וחרדה.